În urma cu câteva zile, scriam despre neregulile găsite de către inspectorii ANSVSA din mai multe județe (Brașov, Sibiu, Alba) la unul dintre producătorii de preparate din carne din județ, și despre cantități importante de carne alterată folosită la prepararea unor ,,produse gătite”. ,,Colac peste pupăză” s-au identificat și unele nereguli prin care societatea comercială cu pricina, nu își achitase nici obligațiile financiare către DSVSA Brașov.
În acest context deși fusese atenționat, dr. Puiu Constantin, directorul DSVSA Brașov, care a fost anunțat să retragă medicul și să suspende serviciile veterinare firmei cu pricina, pe un ton autoritar acesta ar fi răspuns că din dispoziția domniei sale nu se suspendă niciun serviciu, continuând prin această magistrală decizie să mențină și să crească prejudiciul adus către DSVSA Brașov. Suma despre care vorbim este de câteva zeci de mi de euro.
Doar că, atunci când Dumnezeu le leagă, nici Puiu Constantin și nici Alexandru Bociu nu le pot dezlega, așa că aflați în culmea fericirii s-au trezit cu un control trimis de ANSVSA București. care le-a dejucat toate planurile și a ieșit la iveală faptul că toate neregulile găsite au fost cu știință actualului director al DSVSA Brașov, numit în funcție de către președintele ANSVSA București și pus în funcție pe vremea ex. premierului Florin Cîțu.
Acesta l-a pus în scaunul de director la Brașov pe „profesionistul” Puiu Constantin, cunoscut în bresla medicilor veterinari ca „Titi de la Vamă”, iar de atunci, acesta confundă instituția statului cu propria moșie. Fiind acoperit de către Alexandru Bociu acest „specialist” conduce destinele siguranței alimentare și a sănătății animale din Brașov fredonând adesea versurile cântecului „Foaie verde-a bobului, este timpul Bociului!”. Nu este de mirare că barca siguranței alimentare a Brașovului se duce la fund avându-l la timonă pe cârmaciul Puiu Constantin.
Alexandru Bociu omul care de sub pretextul virusului pestei micilor rumegătoare este pe cale să ne facă să ne luam adio de la mielul de paste, de curând s-a întors din Germania, acolo unde alături de subalterna preferată a participat la un stagiu de perfecționare (sentimentală).
Și ne mai întrebăm de ce nu a fost demis directorul DSVSA Brașov, Puiu Constantin omul care doarme în bocanci alături de superiorul său protector de la ANSVSA, mai ales după toate aceste „performanțe”. Nu este de mirare nici de ce nu vrea să fie mai prejos decât șeful său, care a interzis comerțul cu miei până după perioada pascală.
În concluzie, se pare că doctorul de animale Puiu Constantin a bătut palma cu agentul economic, neretrăgând serviciile veterinare neplătite, prejudiciind astfel Statul Român și în cârdășie cu acesta punând pe piață alimentară carne și produse alterate.
Fără sa mai amintim faptul că era de datoria domniei sale să verifice activitatea de pe teren a agenților, ne întrebăm dacă nu cumva este o competiție în năstrușnicii între cei doi GURU ai medicinei veterinare românești.
Pe de altă parte, Irina Holerga – șef serviciu control oficial siguranța alimentelor, nu este nici ea ușă de biserică și își vede liniștită de treabă:
În perioada ianuarie – februarie 2023 la Depozitul frigorifer Keller Din Ghimbav s-a depozitat carnea de curcan infestată cu gripa aviara de la Peneș Curcanul. În Decembrie 2023 și ianuarie – februarie 2024, tot la Keller Ghimbav, s-a depozitat carne de pasăre contaminată cu Salmonella, provenită în urma lichidării fermei Avicod.
Nici în prezent nu se cunoaște ce s-a făcut cu acestă carne, dacă a fost neutralizată, cert este că prin acordul doamnei Irina Holerga, depozitull de carne de la Keller Ghimbav a fost transformat ulterior în depozit de brânzeturi unde se porționează și se ambalează diverse sortimente de brânzeturi.
Oare nu ar trebui întrebată această doamna, cine a făcut referatul de evaluare în vederea modificării autorizației, în ce bază și dacă au fost îndeplinite cerințele pentru schimbarea obiectivului depozitului ?
O altă enigmă ce o are în prim plan pe inegalabila Irina Holerga, se referă la carnea de rață, despre care doamna director spunea ca nu este carene de pasăre, contaminata cu Salmonella, care a fost depozitata în depozitele frigorifere de la Food Frigo în martie 2024 și care anul acesta a împlinit venerabila vârstă de 1 an.
Poate ne spune doamna Holerga ce s-a întâmplat cu carnea respectivă, contaminată, ce documente s-au întocmit pentru luarea de măsuri conform legii, iar aceasta dacă într-adevăr rață este pasăre. Nu ar trebi să ne facem probleme ca și consumatori întrucât ingineria genetică a făcut progrese remarcabile și poate săraca rață a devenit o specie de bovină sau porc cu pene, cioc și uger.
Interesant ar fi să ne spună doamna Holerga și cu ce s-a transportat carnea de rață, ce măsuri au fost luate la transport și ambalare, dar mai cu seamă ce s-a întâmplat cu carnea respectivă. Tot la fel de interesant de văzut ar fi să știm și noi cine veghează asupra siguranței consumatorului din Județul Brașov, dar mai ales ce mănâncă brașovenii.
Un subiect mai vechi care a făcut mare vâlvă la vremea lui a fost și tăierea clandestină a cailor din 14 martie 2023 despre care nu putem crede ca dna Holerga fost director al DSVSA Brașov nu a avut știință.
Va urma.