- Dosarul penal de la DIICOT în care ieșeanca Ioana Timofte, nepoata fostului șef al SRI, Radu Timofte, este acuzată că făcea parte dintr-un grup care a prejudiciat CNCIR cu 2 milioane de euro prin achiziții fictive este încă în lucru
- După ce, în iunie 2023, Timofte a fost revocată de la conducerea instituției, un raport intern arată că, în același an, la DNA au fost înregistrate trei dosare penale care privesc activitatea din CNCIR
- Printre infracțiunile cercetate se află dare și luare de mită, abuz în serviciu, delapidare, fals intelectual, uz de fals, cumpărare de influență și trafic de influență
- Recent, noua conducere de la CNCIR a dat-o în judecată pe Timofte pentru că nu a recuperat prejudiciile stabilite de Curtea de Conturi în urma unor controale în instituție. Pe aceste spețe, există alte patru dosare penale
Furt de milioane de lei din fondurile instituției
Modul în care ieșeanca Ioana Timofte s-a aflat la conducerea firmei de stat Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A (CNCIR) continuă să ofere surprize mari. Reamintim că Timofte, care fusese numită director general în 2020, pentru un mandat de patru ani, a fost revocată din funcție de Consiliul de Administrație al Companiei anticipat, în iunie 2023, după ce fusese inculpată de DIICOT într-un dosar penal. Timofte a fost acuzată că făcea parte dintr-o rețea formată din alți angajați ai instituției și oameni de afaceri care puseseră la cale o schemă de achiziții fictive de mobile și birotică: firmele nu livrau, în fapt, nimic, dar primeau bani pentru „produse”. Ulterior, banii erau împărțiți, ajungând inclusiv la Ioana Timofte. Prejudiciul total adus CNCIR este estimat de procurori la aproape 10 milioane de lei.
Înainte ca procurorii să facă publică ancheta și să pună sub acuzare membrii rețelei, REPORTER dezvăluise faptul că Timofte avea unul dintre cele mai mari salarii dintr-o instituție publică – circa 11.000 de euro pe lună și o avere impresionantă, inclusiv un penthouse (foto sus) în zona de nord a Bucureștiului. În timpul anchetei DIICOT, acest penthouse a fost vândut cu 600.000 de euro pentru recuperarea prejudiciului.
În alt articol, REPORTER oferise un indiciu despre stilul de viață al Ioanei Timofte: un magazin îi trimitea acasă haine de lux, iar aceasta nu a plătit pentru o parte dintre acestea, paguba fiind de circa 80.000 de lei.
Sumedenie de infracțiuni cercetate de DNA
În acest an, în Raportul pe 2023 al Comitetului de Remunerare și Nominalizare din cadrul Consiliului de Administrație al CNCIR, document consultat de REPORTER, se arată că situația dosarelor penale demarate în mandatul Ioanei Timofte este, în fapt, mult mai mare, iar acuzațiile sunt foarte grave.
Astfel, anul trecut, pe rolul DNA au fost înregistrate trei dosare, toate aflate în faza de urmărire penală, infracțiunile cercetate fiind: dare și luare de mită, abuz în serviciu, delapidare, fals intelectual, uz de fals, cumpărare de influență, trafic de influență, folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Legat de stadiul acestora, DNA a transmis: „Cele trei dosare la care faceți referire în solicitare se află în lucru pe rolul Direcției Naționale Anticorupție – Structura Centrală. În acest moment, alte informații referitoare la stadiul anchetelor nu pot fi puse la dispoziție în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001” referitoare la informațiile de interes public.
Plângeri ale Curții de Conturi
Același Raport arată faptul că, la sesizarea Curții de Conturi, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 și al Biroului de Investigare a Criminalității la Regimul Fondurilor Publice și a Corupției din cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București, există, din perioada 2020-2021, alte trei dosare penale.
În acestea se cere cercetarea faptului că instituția, prin conducerea sa, nu a pus în aplicare măsuri dispuse de Curtea de Conturi, în special legat de recuperarea unor prejudicii descoperite de inspectori, de exemplu, în baza Decizei nr. 3/2020. În octombrie 2023, invocând aceeași decizie de acum patru ani, chiar actuala conducere a CNCIR a depus o plângere penală la DIICOT. Prin acea decizie se stabilea un prejudiciu de 1,1 milioane lei adus CNCIR, recuperându-se doar 80.205 lei în perioada decembrie 2019-2021.
Fosta șefă, data în judecată de noua conducere
Legat de această ultimă speță, dar în civil, la începutul lunii septembrie 2024, CNCIR i-a dat în judecată, într-un dosar cu obiect „pretenții”, pe Ioana Timofte și alți doi membri ai conducerii din mandatul ei, unul fiind, de asemenea, pus sub acuzare în dosarul achizițiilor fictive de la DIICOT. Referitor la acest proces, Biroul de Presă al CNCIR a transmis REPORTER faptul că „are la bază acțiunea în atragerea răspunderii a conducerii executive pentru neîndeplinirea unor măsuri dispuse de autoritățile de control ale statului (Curtea de Conturi a României)” după ce: „În ședința din 13.05.2024 a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor s-a aprobat atragerea răspunderii conducerii executive pentru neindeplinirea măsurilor dispuse de Curtea de Conturi a României în vederea stabilirii, întinderii prejudiciului și a recuperării acestuia.” Instituția a precizat că ”sumele pretinse pentru fiecare în parte urmează (…) a fi stabilite de instanța de judecată.” Până în prezent, în acest proces nu a fost stabilit un prim termen de judecată.
Cea mai recentă informație publică disponibilă despre Ioana Timofte datează din umră cu opt luni atunci când a cerut unei instanțe revocarea măsurii controlului judiciar invocând faptul că dorește să se angajeze la o firmă private și să-și întrețină familia. Completul de judecată i-a respins cererea.