PLEDOARIE către Patriarhia Română,
către autorități,
către preoții din protopopiatele Brașovului
și către dreptcredincioșii brașoveni și făgărășeni

Susținem și sprijinim înființarea Episcopiei Ortodoxe a Brașovului și Făgărășului, un deziderat al brașovenilor rămas ca un ideal secular șagunian și ca un vis românesc neîmplinit și considerăm că ar fi un act de dreptate făcut credincioșilor și slujtorilor credinței noastre strămoșești creștin-ortodoxe, în județul Brașov, județul din inima României, care a dăruit creștinismului național și european un tezaur inestimabil de valori spirituale și un patrimoniu cultural religios viu și creator.

Cerem Patriarhiei Române înființarea grabnică a Episcopiei Ortodoxe a Brașovului și Făgărașuluiși și ne alăturăm vocilor și demersurilor de până acum făcute de oameni de bună și dreaptă credință pentru acest deziderat secular al brașovenilor și făgărășenilor!

Cerem Mitropoliei Ardealului de la Sibiu să accepte această descentralizare administrativă și să permită Brașovului și Făgărașului dreptul la identitate istorică, spirituală, culturală și religioasă, dreptul la folosirea patrimoniului bisericilor și parohiilor brașovene și făgărășene, în conformitate și legitimitate cu drepturile şi cu dorințele credincioșilor din Județul Brașov!

Cerem celor patru protopopiate din județul Brașov să lase preoții din eparhia Brașovului să acționeze în libertate de voință și conștiință cu privire la slujirea obștilor creștin-ortodoxe locale în conformitate cu dreptul la liberă exprimare și dreaptă decizie privind patrimoniul local al bisericilor și parohiilor pe care le păstoresc!

Cerem autorităților locale și guvernamentale susținerea instituțională a acestei justificate episcopii ortodoxe în județul Brașov. Cerem să ni se alăture demersurilor noastre legitime, cu bună credință, cu transparență decizională și cu profesionalism instituțional : Consiliul Județean Brașov, Instituția Prefectului, Primăria Brașovului, Primăria Făgărașului, toate primăriile şi consiliile locale municipale, orășenești și comunale din județul Brașov.

ARGUMENTE de natură istorică creștin ortodoxă
pentru înființarea Episcopiei Ortodoxe a Brașovului și Făgărașului:

Ținuturile Brașovului și Făgărașului, Țara Bârsei și Țara Făgărașului, vechi pământuri strămoșești și entități statale-voievodale românești, au fost, încă de la începuturile creștine pe teritoriul carpato-danubiano-pontic al Vechii Dacii, locuri iubite de Dumnezeu, sfințite prin altare și biserici, prin preoți dreptmăritori de Hristos, mărturisitori și martiri creștini, prin călugări și duhovnici iluminați de sfințenie și dreaptă credință, prin voevozi ctitori de biserici și prin norod credincios, toți vrednici ziditori de patrimoniu creștin, luptători cu crucea și sabia pentru Neamul Românesc, dar și lucrători cu duhul și înțelepciunea pentru păstrarea și apărarea Sacralității omului în această Lume pământească.

Brașovul și Făgărașul, Branul și Zărneștiul și toate ținuturile de frăție creștină ale județului Brașov de astăzi au dat Transilvaniei străbune și apoi României dodoloațe, fii luminați, carturari și învățați, preoți și ziditori sufletești, care au rămas în istorie și sunt pomeniți astăzi și în veac pentru vrednicia lor și pentru lucrarea lor dăruită acestui pământ binecuvântat și sfințit, atât în lucrarea lor în viață, cât și după trecerea la veșnicie.

În Terra Blachorum și în Țara Făgărașului au slujit și sfințit altare ale credinței creștine și iubirii de neam, în biserici tainice, ferite de vrăjmașii năvălitori sau în biserici curate, ctitorite și așezate în satele și orașele noastre, la frumoasă priveliște, adevărați martiri creștini, în toate timpurile, de la venirea Sfântului Apostol Andrei în ținuturile Daciei, la năvălirile popoarelor barbare, la prigoana și teroarea austro-ungară, la teroarea hortystă în Transilvania și apoi la teroarea comunistă de după instaurarea bolșevismului în România…Rezistența creștin ortodoxă românească seculară aici nu a putut fi înfrăntă de vremuri și biserica strămoșească nu a putut fi niciodată dezrădăcinată, împreună cu apărarea de moșie și iubirea de neam. Trădători de dreapta credință și de neam au mai fost, așa cum mai sunt și acum, chiar și în rândul unor ierarhi ai Bisericii…

Altarele rupestre de la Șinca Veche și Bucium, de la Sămbăta de Sus, și din tot trupul Munților Făgărașului, (Altarul lui Dumnezeu!), din Colții Chiliilor Zărneștiului și Pietrei Craiului, din Branul istoric și din alte locuri încărcate de istorie sunt mărturii grăitoare ale continuității spirituale creștine în aceste ținuturi binecuvântate de Zamolxe, fiul lui Dumnezeu, cel înainte de venirea în slava lumii a Mântuitorului Iisus Hristos.

Apoi, în epoca medievală și în epoca modernă stau mărturie Bisericile ortodoxe seculare din Scheii Brașovului, cu Biserica Sfăntul Nicolae și Biserica Sfânta Treime, loc de cărturărie și de învățătură în limba română, bisericile vechi de la Săcele, toate bisericile ortodoxe din secolele al XVI-lea, al XVII-lea, al XVIII-lea și al XIX-lea, ctitorite cu aprobarea împăratului luminat Iosif al II-lea și altor dregători imperiali în satele importante ale Țării Bârsei și Țării Făgărașului.

Acestui bogat patrimoniu, se adaugă Așezământul Monahal brâncovenesc de la Sâmbăta de Sus, Biserica Veche seculară de la Zărnesci, vechile biserici ale Branului și alte lăcașuri ale credinței, ctitorii și bijuterii de arhitectură bizantină și brâncovenească românească, pe aceste locuri alese de Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, voievodul care a iubit și slujit cu armele și domnia, atât Brașovul, cât și Făgărașul, așa cum au făcut-o și Radu Negru Vodă, Mihai Viteazul și alți voievozi și domni luminați.

În slujirea acestor idealuri s-au ostenit în dreaptă și ziditoare continuitate creștin ortodoxă, începând cu secolul al XVI-lea și până în secolul al XIX-lea, Diaconul Coresi, preoții Ioan Popazu, Ioan Mețianu, Bratu Baiul și Mitropolitul sfânt Andrei Șaguna, iar în secolul XX, Sfinții Părinți Arsenie Boca, Dumitru Stăniloaie și Teofil Pârâianu, fie-le pomenit numele lor, acum și în veac!

Constatăm cu bucurie că Lucrarea de slujire preoțească ortodoxă se continuă și în zilele noastre, prin preoți vrednici slujitori în cele patru protopopiate brașovene, continuatori ai misiunii ortodoxiei creștine în protopopiatele din Brașov, Făgăraș, Bran și Săcele.

De aceea înființarea Episcopiei Ortodoxe a Brașovului și Făgărașului va fi un act de dreptate făcut istoriei și dreptei credințe părintești strămoșești, pe temelia unui ideal și a unui deziderat rămas birocratic administrativ sau voit decizional în sertare și în uitare…

Ar fi un act de cuvenită dreptate făcut credincioșilor brașoveni și făgărășeni, preoților slujitori ai bisericilor din cele patru protopopiate ale Județului Brașov și nu unul de schismă administrativă și dezunire în Mitropolia Ardealului de la Sibiu, care, sub arhipăstorirea vicioasă și dictatorială a mitropolitului Laurențiu Streza diluează din ce în ce mai mult substanța creștină adevărată în Ardealul controlat din ce în ce mai mult de Grupul antiromânesc de la Cluj și de cercurile iredentiste de la Budapesta și Viena.

Cerem binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și aprobarea Sfântului Sinod pentru înființarea Episcopiei Ortodoxe a Brașovului și Făgărașului!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

ION MÂNZALĂ senior editor PRESSCONNECT ,
În numele Grupului de inițiativă pentru înființarea Episcopiei Ortodoxe a Brașovului și Făgărașului,

NOTĂ. Recent, s-a încercat o diversiune grosolană, prin crearea pe Facebook a unei pagini, intitulată Episcopia Ortodoxă Brașov, „inițiatorii” folosindu-se ilegal de date personale ale unor preoți și instituții care nu şi-au dat acceptul, pentru un scop interesat și vădit nelegal. Această pagină creată prin fals și uz de fals, de către, deocamdată, „autori necunoscuți” a fost ștearsă de Facebook, urmând a fi sesizate și instituțiile de cercetare penală. Noi am localizat locația și posibilul făptuitor, care s-a dat anonim, am scanat postările care au apărut timp de două zile pe această pagină pirat, le vom trimite parchetului competent și le vom face publice.

Semnalăm totodată și existența unei Petiții online, intitulată „Susține Episcopia Brașovului”, care a adunat în jur de 30 de semnături pentru acest scop. Am încercat să semnez și să comunic cu inițiatorii acestei petiții, dar nu am primit niciun răspuns. Este bine ca pentru acest scop public de mare interes și de legitimă așteptare publică să lucrăm cu toții transparent, în comun și la vedere…

Google search engine

Lasă un răspuns