Mircea Geoană spune că anchetele Ministerului Digitalizării pentru descoperirea conturilor false folosite în campania electorală sunt o încercare a ministrului de a-l acoperi pe premierul Ciolacu care a lansat acuzații și apoi a pus miniștrii să caute dovezi.

„M-am uitat şi eu la declaraţia domnului ministru al digitalizării, evident că încearcă să găsească un răspuns ca să-l acopere pe şeful său ierarhic, prim-ministrul Marcel Ciolacu. Deci, nu există ferme de troli în România, este clar. Eu nu folosesc aşa ceva, este clar. Nu folosesc, ca şi PSD-ul. Domnul ministru Gruia a spus că PSD-ul nu foloseşte conturi false. Vreau să vă confirm că nici campania mea nu foloseşte conturi false”, a declarat Mircea Geoană, citat de News.ro, într-o declarație oferită presei după o întrevedere cu primarul general Nicușor Dan.

Joi, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat că a identificat zeci de conturi create de mai multe reţele organizate pentru a promova în social media „conținut ilegitim”, cu scopul de a influența alegerile. El a citat un raport al Meta realizat la solicitarea Guvernului. Conturile au fost blocate și a fost sesizat Parchetul.

Ministrul a afirmat că nu cunoaște numele candidaților în favoarea cărora ar fi lucrat aceste rețele, însă știe sigur că premierul Marcel Ciolacu nu este printre ei.

În reacția sa, Mircea Geoană acuză un abuz de putere al premierului prin sarcinile trasate miniștrilor de analiza campaniile contracandidaților.

„Într-un fel, autorităţile încearcă să-şi facă datoria la impulsul direct la ordinul primului ministru. Am spus, este un abuz în serviciu pe care premierul îl face. Îşi obligă ministrii să găsească ceva doar ca să îi dea dreptate la o acuză pe care a făcut-o, fermă de troli într-un etaj la Bucureşti?”, a mai afirmat Geoană.

El a făcut aceste declarații după ce s-a întâlnit cu primarul general al capitalei, Nicușor Dan, pentru a discuta despre cele 20 de puncte transmise de edil candidaților și a vedea ce își asumă fiecare. Acestea vizează în principal o reîmpărțire a atribuțiilor între municipalitate și Sectoare, dar și modificări legislative care să protejeze spațiile verzi.

Întâlnirea a avut loc la sediul de campanie, iar Mircea Geonă a declarat că susține cele 20 de puncte propuse.

„Domnule primar general, aveți în mine toată susținerea, cred că aveți o viziune sănătoasă pentru București. (…) Am discutat și câteva dintre propunerile din angajamentul meu pentru România legate de aleșii locali.  Am vorbit și despre accentul pe care-l pun și eu și dl primar general pe debirocratizare, digitalizarea serviciilor publice, depolitizarea sistemului de sănătate mai ales la nivelul Bucureștiului și de probleme legate de viața bucureștenilor, de poluare, de trafic, de gropile de gunoi, despre proiectele mari. Eu cred că problema relației între municipiu și Sectoare trebuie tranșată, sunt absolut convins că bucureștenii își vor da avizul la acest referendum”, a declarat Geoană.

Scandalul fermei de troli

Scandalul fermelor de troli a izbucnit la finalul lunii septembrie, după ce candidata USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, i-a cerut premierului Marcel Ciolacu, rivalul său de la PSD, să ia „măsuri urgente” pentru a verifica modul în care contracandidatul lor independent Mircea Geoană își desfășoară campania din mediul online.

După acuzațiile lui Lasconi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că există foarte multe servere pentru ferme de boți într-o clădire din Capitală. „Nu e toată clădirea, un etaj într-o clădire. Boți și ferme”, a spus Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, la începutul săptămânii, în cadrul vizitei oficiale din Franţa, că este posibil ca mai mulți candidați la alegerile prezidențiale să fi folosit, prin intermediul unor consultanți, ferme de boți în social media. „S-ar putea ca mai mulți candidați să fi folosit prin consultanți o astfel de tehnică. În perioada următoare, ministrul Digitalizării strânge toate informațiile și le va prezenta public”, a declarat Ciolacu.

 

Google search engine

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns