foto BRASOV 18 decembrie 2018
Fluxuri de știri din România au semnalat și scris despre prezența unui pro rus sau neo legionar, Sîrbu Mihai Cătălin, la Brașov, în data de 18 decembrie 2024. Prezența a fost semnalată de mai multi jurnaliști profesioniști. Pe surse și confirmat și într-un comunicat de presa emis de UAT Costuleni – Iași, aflăm că de fapt acest individ, Sîrbu Mihai Cătălin pe numele întreg, vine foarte rar în Romania, având „celula” în Germania.
Prezența pe 17 decembrie la Iași, 18 decembrie 2024 la Brașov cu întoarcere în aceeași zi la Iași, ascunzându-se la 25 km de Iași, în comuna Costuleni, o comuna retrasă, strategic la 15 km de linia de frontieră cu Republica Moldova. Satul Cozia face parte din această comună numai ca el este văzut foarte des, în același BMW alb, in satul Costuleni, comuna Costuleni. Prezența „undercover” a lui Sîrbu Mihai la Brașov a trezit foarte mari suspiciuni în legătură cu misiunea care i-a fost, probabil, încredințată. După o diversiune la intrarea în municipiul Brașov, unde șoferița autoturismului BMW cu numere de Iași a chemat un echipaj jucând foarte bine un rol și un teatru credibil pus la punct din timp, , echipajul din mașină și-a continuat misiunea de la poalele Tâmpei, întalnindu-se, printre altele si cu un personaj despre care colegii din Romania au scris AICI.
Există suspiciunea că acest individ, Sîrbu Mihai Cătălin, prorus, face parte din etalonul de jos al unității GRU, cel de sacrificiu după care nu plânge nimeni, cei cu IQ mai redus și aproape invizibili, poate fi trimis să execute misiuni „punct ochit, punct lovit” care nu necesită prea mult efort intelectual ci doar precizie sau de diversiune, aruncând atenția în alte direcții.
Despre astfel de tipuri de misiuni a scris presa internațională, pe larg.
O unitate top secret din cadrul agenției de informații militare GRU din Rusia este trimisă în misiuni de asasinat în Europa, relatează The New York Times.
Cunoscută doar ca unitatea 29155, „grupul este format din ofițeri cu experiență care folosesc si personaje „no name”, care au lucrat și lucrează sub acoperire, călătorind în Europa pentru a comite asasinate și alte acțiuni care au ca scop destabilizarea Occidentului”, a dezvăluit un fost ofițer GRU pentru Times.
Unitatea 29155 acționează de cel puțin un deceniu, însă serviciile secrete occidentale au descoperit-o recent, printr-o muncă în colaborare a patru agenții de informații. Încă nu este clar cât de des este mobilizată unitatea și deci nu se poate prevedea când și unde vor lovi operativii acesteia sau cei care sunt de sacrificiu, cum poate că este și Sîrbu Mihai Cătălin.
foto IASI 17 decembrie 2024
O fotografie făcută în 2017, îl arată pe comandantul unității 29155, generalul maior Andrei V. Averianov, la nunta fiicei sale, în costum gri și papion. În fotografie, se află alături de colonelul Anatoli V. Cepiga, unul dintre cei doi ofițeri inculpați în Marea Britanie pentru otrăvirea fostului ofițer GRU Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia, cu agent neurotoxic Novicioc.
Deși o forță de elită, unitatea pare să funcționeze cu un buget mai scăzut. Conform unor surse rusești, generalul Averianov locuiește într-o clădire din epoca sovietică, aflată la câteva blocuri de sediul unității și conduce un VAZ 21053 din 1996, un sedan fabricat de Rusia.
Serviciile de informații occidentale au început să pună cap la cap misiuni și agenți implicați.
În tentativa de asasinat asupra lui Skripal și a fiicei sale autoritățile britanice au expus doi suspecți, la fel ca profilul psihologic a lui Sîrbu Mihai, care au călătorit sub nume false, fiind identificați de site-ul de anchetă Bellingcat drept colonel Cepiga și Alexander Mișkin, cei doi care au transportat agentul neurotoxic la domiciliul lui Skripal din Salisbury, înregistrați pe camerele de luat vederi.
Dar operațiunea a fost mai complexă decât au dezvăluit oficialii la acea vreme.
Exact cu un an înainte de otrăvire, trei operativi ai Unității 29155 au călătorit în Marea Britanie, posibil pentru o misiune de „recunoaștere”. Unul era Mișkin. Un al doilea bărbat s-a folosit de numele Serghei Pavlov, iar un al treilea, care a călătorit sub numele Serghei Fedotov, a supravegheat misiunea.
Recent, anchetatorii britanici au stabilit că doi dintre acești ofițeri – bărbații care au folosit numele Fedotov și Pavlov – făcuseră parte dintr-o echipă care a încercat să-l otrăvească pe dealerul de arme bulgar Emilian Gebrev.
Ceilalți operativi ai unității 29155 sunt cunoscuți doar sub numele „legendate”: Ivan Lebedev, Nikolai Kononikhin, Alexei Nikitin și Danil Stepanov.
Echipa a încercat de două ori să-l ucidă pe Gebrev, o dată la Sofia și din nou, o lună mai târziu, la casa sa de la Marea Neagră.
„Puteți vedea că există un program de misiuni concertate – și, da, implică adesea aceiași oameni. Apreciem că există o amenințare permanentă din partea G.R.U. și a celorlalte servicii de informații ruse”, a declarat Alex Younger, șeful serviciului secret britanic MI6.
În 2006, președintele Vladimir Putin a semnat o lege care permitea asasinatele în străinătate. În același an, o echipă de asasini ruși a folosit un izotop radioactiv de poloniu pentru a-l ucide pe Aleksander V. Litvinenko, un alt fost spion rus, la Londra.
Autoritățile britanice au atribuit uciderea lui Litvinenko Serviciului Federal de Securitate (FSB), din care a făcut parte și Putin, care concurează adesea cu G.R.U.
Însă celelalte, tentativele de asasinat ale lui Skripal și Gebrev, dealerul de arme bulgar, tentativa de lovitură de stat din Muntenegru, atribuite unității 29155, au eșuat. Dar au speriat.
Regimul de la Kremlin se folosea de o fundație din Europa pentru o operațiune masivă de influențare și propagandă activă în 48 de țări din Europa și din lume, relatează The Guardian. Documente interne scurse au expus activitățile Pravfond, care a folosit fonduri inclusiv pentru apărarea în instanță a traficantului rus de armament Viktor Bout și a asasinului Vadim Krasikov.
Documentele arată că gruparea a cheltuit milioane de euro pentru a finanța campanii de propagandă. Informații publice mai arată și că partenerii locali din Europa ai Pravfond au primit milioane de euro în subvenții de stat de la un număr de state europene, acolo unde această fundație are „sucursale”. Peste 40 de documente ale Pravfond, obținute de televiziunea publică daneză de la o sursă din domeniul informațiilor din UE, transmisă unui număr de jurnaliști europeni, arată că organizația rusă avea, printre liderii săi, mai mulți agenți ai regimului de la Kremlin. Printre ei se numără Vladimir Pozdorovkin, identificat drept agent SVR, serviciul de informații externeal Rusiei. În documentele publice, el apare drept „custode” al operațiunilor Pravfond pentru țările baltice și cele nordice. De asemenea, apare și Anatoli Sorokin, și el membru SVR, custode pentru Orientul Mijlociu, Moldova și Transnistria, scrie DIGI24.
Serviciile secrete occidentale bănuiesc că unitatea 29155 este responsabilă pentru o serie de operațiuni rusești care au fost considerate anterior fără legătură una cu alta.
I s-au găsit „urmele” în campania de destabilizare din Moldova, apoi în otrăvirea unui traficant de arme în Bulgaria și tentativa de lovitură de stat din Muntenegru. Acum, serviciile secrete occidentale au descoperit și că tentativa de omor a unui fost spion rus și a fiicei sale la Londra anul trecut a fost tot o misiune a acestei unități.
Ceea ce îi derutează oarecum pe occidentali este că aceste misiuni n-au fost un „succes”. Ori, dacă sunt agenți atât de experimentați, cum să dea atâtea rateuri? Fostul șef de informații din Estonia, Eerik-Niiles Kross, consideră că „inexactitatea este intenționată”.
„Acest tip de misiuni au devenit parte a războiului psihologic. Vor să transmită determinarea de a recurge la misiuni extreme. Vor să terorizeze. Este o parte a jocului”, a declarat Kross pentru Times. La fel ca și Sîrbu Mihai Cătălin, tot o parte a jocului. Acum, să vedem a cărui joc.
sursa PRESSCONNECT.MD