Guvernul a făcut publică joi hotărârea prin care vila de pe Bulevardul Aviatorilor 86, situată într-o zonă exclusivistă a Bucureștiului, devine reședință oficială pentru foștii șefi de stat. Decizia a fost semnată în vara lui 2022 de fostul premier Nicolae Ciuca, deși acesta a susținut că nu-și amintește să fi făcut așa ceva.
Hotărârea a stârnit discuții aprinse în spațiul public, mai ales după investigațiile jurnaliștilor de la Recorder și G4Media, care au scos la lumină detalii despre această clădire de lux pregătită pentru președintele Klaus Iohannis.
Decizia, inițial secretizată și emisă în vara lui 2022, a fost semnată de fostul premier Nicolae Ciucă, deși acesta a susținut anterior că nu a aprobat o astfel de măsură. Secretariatul General al Guvernului (SGG) a explicat că vila și terenul aferent vor trece în administrarea Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) și vor avea destinația de reședință oficială pentru foștii președinți ai României. Aceasta vine pe fondul controverselor și speculațiilor privind un proiect de renovare și modernizare a imobilului, în valoare de milioane de euro.
Ancheta Recorder, sub titlul „Palatul Împăratului: șapte milioane de euro din bani publici pentru confortul unei singure familii””, a adus în atenție lucrările ample desfășurate la vila de 1.200 mp.
Publicația susținea că această investiție ar fi destinată președintelui Klaus Iohannis, după ce acesta își încheie mandatul. Deși RA-APPS ar fi estimat costurile inițiale ale renovării la 7 milioane de euro, surse de la G4Media menționează că suma finală ar putea ajunge la aproximativ 9 milioane de euro.
N-a semnat numai Ciucă
În februarie, Nicolae Ciucă nega că ar fi semnat un document legat de acest imobil și declara că astfel de decizii nu sunt discutate în detaliu în ședințele de guvern, ci doar bugetul general al regiilor autonome.
Hotărârea publicată joi arată însă clar că actul normativ a fost contrasemnat și de alte figuri politice de prim rang, printre care secretarul general al guvernului, Marian Neacșu, și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Premierul Marcel Ciolacu a cerut recent declasificarea documentelor legate de cheltuielile RA-APPS pentru vila din Aviatorilor, argumentând că transparența este necesară într-un astfel de caz, care implică fonduri publice substanțiale. „Românii au dreptul să știe ce sume au fost alocate pentru acest imobil și dacă acestea sunt justificate”, a afirmat Ciolacu, potrivit căruia președintele PNL, Nicolae Ciucă, ar trebui să fie de acord cu o transparență totală.