Parchetul European (EPPO) din Timișoara și București (România) a acuzat patru persoane și o companie de fraudă cu subvenții, implicând un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014–2020, cu peste 2,8 milioane de euro fonduri nerambursabile din surse UE și naționale, se arată într-un comunicat al instituției.

Conform unui raport din martie 2024, administratorul companiei beneficiare este acuzat de falsificarea declarațiilor pentru a pretinde finalizarea unor lucrări care nu au fost complet executate. Se presupune că facturi fiscale, rapoarte de lucru și oferte au fost transmise organismului de gestionare a fondurilor UE, indicând în mod înșelător că lucrările au fost finalizate. În plus, suspecții sunt acuzați că au folosit documente false pentru a dovedi că echipamentul necesar executării lucrărilor a fost livrat înainte de termenul limită al proiectului.

În timpul perchezițiilor efectuate în martie și în această săptămână, autoritățile au confiscat case, terenuri și bani în valoare de 1 milion de euro de la suspecți, în încercarea de a recupera fondurile europene și naționale fraudate. Datorită unei anchete rapide, peste 1,8 milioane de euro din fondurile nerambursabile provenite din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și din fonduri naționale nu au fost niciodată distribuite.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă între trei și zece ani de închisoare.

Toate persoanele implicate sunt prezumate a fi nevinovate până când vinovăția lor va fi dovedită în instanțele competente din România.

EPPO este biroul independent de urmărire penală al Uniunii Europene. Acesta este responsabil pentru investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Procurorii Parchetului European (EPPO) din Timișoara au efectuat în luna martie percheziții la o hală, birouri, dar și locuințele lui Valerică Ghinea și Andrei Ghinea, patronii companiei Arsat Industrie SRL din Pecica, județul Arad, a transmis agenția națională de presa PRESSCONNECT.RO

Din primele informații, compania este suspectată de fraudă cu fonduri europene.

Arsat Industrie a accesat un proiect pe fonduri europene în valoare de 13 milioane de euro, din care până acum s-au rambursat aproximativ 3 milioane de euro.

Procurorii au suspiciunea că o parte dintre lucrările care au fost d econtate sau pentru care s-a făcut cerere de rabursare nu au fost de fapt realizate. La finalul anului 2022, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a vizitat fabrica Arsat Industrie de la Pecica, despre care a spus că „este un exemplu de bune practici la nivel naţional, un veritabil model de business”, cu peste 200 de angajaţi şi fonduri europene accesate de peste 50 de milioane de euro.

Google search engine

Lasă un răspuns