O unitate specială a agenției ruse de informații militare (GRU) a organizat sabotaje în Europa recrutând executanți prin Telegram și TikTok, precizează centrul de investigații Dossier, care a obținut acces la documente.

Recent, a existat un atac cibernetic împotriva unui site de știri din cadrul unui important hub din Romania. Experții IT au reușit să oprească atacul, după primul rand de filtre de securitate care au fost sparte. Atacul cibernetic a fost destul de puternic și, cu siguranță, cei care sunt ascunși in spatele tunelelor VPN provin de la această unitate specializată.

O echipă de agenți din Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate Ruse (GRU), condusă de colonelul Denis Smolyaninov, se află în spatele unei serii de operațiuni de sabotaj în Europa.

La începutul anului 2024, aceștia au recrutat prin intermediul canalelor de Telegram un bărbat din Letonia care, conform instrucțiunilor lor, a aruncat un cocktail Molotov în Muzeul Ocupației Letoniei din Riga. Exemple similare sunt multe…

Oficialii serviciilor de informații occidentale ar fi avertizat cu privire la intensificarea operațiunilor de sabotaj ale Rusiei în întreaga Europă. Potrivit raportului Dossier, unitatea este responsabilă pentru mai multe acte de sabotaj în întreaga regiune.

Raportul a găsit, de asemenea, dovezi că unitatea a lucrat la organizarea de proteste anti-NATO de stânga în orașele europene, sub sloganuri precum „nu atragerii țării noastre în război” sau „NATO este inamicul nostru comun”.

Procuratura federală din Germania a anunțat în aprilie că doi cetățeni germano-ruși au fost arestați după ce au fost suspectați că plănuiau să comită atacuri cu explozibili și incendieri în interiorul țării, inclusiv la baze militare americane.

Aceeași echipă a fost responsabilă pentru o campanie de dezinformare în timpul războiului israeliano-palestinian, la sfârșitul anului 2023. Un grup de cetățeni moldoveni a pictat clădiri din Paris și suburbiile sale cu Stelele lui David. Aceștia au fost recrutați prin intermediul TikTok.

Echipa lui Smolyaninov caută agenți prin intermediul canalelor de comunicare dedicate căutării de locuri de muncă, printre activiștii pro-ruși, infractori sau radicali (atât de dreapta, cât și de stânga).

Sursele centrul de investigații Dossier că Direcția principală a Statului Major rus implică în aceste acte de sabotaj și infractori din Rusia, Ucraina, Georgia, Armenia, Moldova și Serbia, recrutându-i prin intermediul angajaților din Ministerul Afacerilor Interne. Uneori, acești agenți dețin și pașapoarte UE.

În ultimele șase luni, autoritățile poloneze au arestat 18 persoane suspectate de desfășurarea de activități ostile sau de sabotaj în colaborare cu Rusia sau Belarus, potrivit Ministerului polonez de Interne. 

În Romania, autoritățile tac chiar dacă au fost și alte cazuri de atacuri cibernetice care vin tot de la est.

În ultima perioadă, site-urile diferitelor instituții naționale și locale din România au fost atacate de hackeri. Într-o astfel de situație se află și site-urile Poliției Locale Suceava și cel al Spitalului Mureș, după cum explică Albei Bogdan, expert în securitate cibernetică.

Expertul atrage atenția că site-urile celor două instituții au fost compromise și chiar scoase la vânzare în schimbul unor sume pe care nu le-a dezvăluit. Astfel, hackerii susțin că pot oferi acces la bazele de date, utilizatori și chiar pot oferi acces la conținutul paginilor de internet.

Dar, este în premieră când un site sau mai multe, dintr-un grup de presă, au fost atacate. 

Lucrul acesta nu a fost posibil fără o complicitate din interiorul țării. Spre norocul grupului de presă, sistemele de securitate performante au oprit la timp atacul cibernetic și au decuplat accesul mai departe. Înțelegem că se apropie alegerile și nu se mai respectă nicio regulă, sau singura regula care se mai respectă este legea junglei.

Alexandra SÎRBU – senior editor

certified journalist AL JAZEERA & REUTERS

PRESSCONNECT | SIPANEWS.RO 

PRESSCONNECT.TV

 

Google search engine

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns